با وجود اینکه برخی مواقع نمی شود جلوی مریض شدن را گرفت اما می توان با در پیش گرفتن روش های ساده و مؤثری علائم آن را کاهش داد.
با رسیدن پاییز و سرد شدن هوا، بحث سرماخوردگی و آنفلوانزا نیز داغ می شود. برخی به دنبال واکسن می گردد و برخی دیگر به سراغ انواع مکمل ها می روند تا بدنشان را تقویت کنند. با وجود اینکه برخی مواقع نمی شود جلوی مریض شدن را گرفت اما می توان با در پیش گرفتن روش های ساده و مؤثری علائم آن را کاهش داد. در این مطلب با 6 سؤال در خصوص سرماخوردگی و آنفلوانزا و روش های مقابله با آن ها بیشتر آشنا می شوید. لطفاً با ما همراه باشید.
آیا مصرف آب مرغ برای مقابله با آنفلوانزا و سرماخوردگی مفید است؟
آب مرغ خانگی یک ماده ی غذایی مقوی و مفید بوده و شهرت زیادی در درمان سرماخوردگی دارد. نتایج بررسی های آزمایشگاهی نشان می دهند که آب مرغ روی سلول های دستگاه ایمنی تأثیر گذاشته و باعث بهبود علائم سرماخوردگی می شود.
البته به نظر می رسد که سبزیجات و همچنین سبزیجات معطری که برای تهیه ی سوپ به آب مرغ اضافه می شود نیز نقش مؤثری در بهبود سرماخوردگی دارند. گرما و حرارتی که از سوپ مرغ بلند شده و در حین مصرف وارد مجاری تنفسی می شود نیز باعث روان شدن و دفع خلط ها می شود. البته حواستان باشد این خواص مربوط به آب مرغی می شود که به طور مستقیم از طریق افزودن آب به مرغ و طبخ آن حاصل می شود. آب مرغ های به دست آمده از پودرها و عصاره ها که حاوی نمک، قند و مواد افزودنی هستند چنین خواصی در بر ندارند.
آیا ویتامین C مانع از سرماخوردگی یا آنفلوانزا می شود؟
ویتامین C باعث تحریک دستگاه ایمنی بدن به تولید هر چه بیشتر لنفوسیت های T می شود که این سلول ها به تعداد زیادی از عوامل بیماری زا حمله کرده و آن ها را نابود می کنند. با این حال مصرف مکمل ویتامین C در افراد عادی کمکی به پیشگیری از ابتلا به آنفلوانزا و سرماخوردگی نمی کند اما این مکمل ها در ورزشکاران و افرادی که تحت شرایط سخت کاری هستند می تواند باعث پیشگیری از این دو مشکل فصل سرما شوند. این مکمل ها همچنین می توانند به کاهش جزئی دوره ی سرماخوردگی (1 روز در سال برای بزرگسالان و 4 روز در سال برای کودکان) کمک کنند.
در حالت کلی مکمل ویتامین C نمی تواند در برابر آنفلوانزا یا سرماخوردگی معجزه کند. بهتر است از مواد غذایی حاوی این ویتامین مانند پرتقال، گریپ فروت، توت فرنگی، کیوی، فلفل دلمه ای قرمز، بروکلی، گوجه فرنگی و کلم بروکسل استفاده کنید که علاوه بر ویتامین C حاوی آنتی اکسیدان های بیشماری هستند.
آیا ویتامین D برای پیشگیری از آنفلوانزا یا سرماخوردگی مؤثر است؟
بررسی ارتباط بین ویتامین D و آنفلوانزا به این جهت صورت می گیرد که این بیماری بیشتر در زمستان و زمانی که تولید ویتامین D از طریق خورشید کاهش پیدا می کند، دیده می شود. محققان کانادایی بر این عقیده هستند که نباید منتظر نتایج پژوهش ها ماند و لازم است که در فصل سرما از مکمل های ویتامین D مصرف کرد. اگر سن شما بالای 50 است و تمایلی به مصرف قرص مکمل ویتامین D ندارید حتماً روزانه دو فنجان شیر سویا، هر هفته 6 عدد تخم مرغ و دو وعده ماهی چرب میل کنید. به این ترتیب می توانید روزانه 400 واحد بین المللی ویتامین D جذب کنید.
آیا حین سرماخوردگی یا آنفلوانزا باید از مصرف شیر خودداری کرد؟
یک باور رایجی بین مردم وجود دارد که مصرف شیر در زمان سرماخوردگی یا آنفلوانزا باعث افزایش خلط در گلو می شود. اما نتایج دو پژوهش انجام شده در این خصوص نشان می دهد که این باور رایج صحیح نیست. با این حال توصیه می شود که در زمان بیماری از مصرف شیرهای پرچرب بپرهیزید چون چربی های اشباع شده ی شیر کمکی به دستگاه ایمنی بدن نمی کنند. البته برخی از متخصصان نیز بر این باور هستند که شیر گاو و محصولات لبنی تهیه شده از آن حاوی کازئین (همان پروتئین شیر) هستند که امکان تحریک و حساس کردن دستگاه ایمنی بدن را بالا می برد. این متخصصان مصرف شیر بز را به جای شیر گاو پیشنهاد می دهند. با این وجود بررسی های علمی ادعای افزایش خلط بعد از مصرف شیر را به اثبات نرسانده اند. اگر شما بعد از مصرف شیر گاو احساس گرفتگی بیشتر در مجاری تنفسی و گلو می کنید می توانید از مصرف آن خودداری کرده و یا آن را کاهش دهید. در غیر این صورت نیازی به محروم کردن خود از شیر وجود ندارد.
آیا مولتی ویتامین ها باعث پیشگیری از سرماخوردگی یا آنفلوانزا می شوند؟
سوء تغذیه ی پروتئین - انرژی عامل رایج بروز ضعف ایمنی در جهان است. البته این مشکل در کشورهای پیشرفته و صنعتی به ندرت دیده می شود. کمبود برخی مواد مغذی مانند زینک، سلنیوم، آهن، مس، ویتامین های A ،C ،E و اسیدفولیک حتی به میزان اندک تأثیر زیادی در واکنش های ایمنی بدن دارد. با این حال اگر بدن کمبودی نداشته باشد مصرف مکمل ویتامین ها و مواد معدنی به کار بدن نمی آید و بی تأثیر هستند. شما می توانید با انجام یک آزمایش خون کامل میزان ویتامین ها و مواد معدنی بدن خود و کمبودهای احتمالی را بررسی کنید. توصیه می کنید در صورتی که به طور مکرر بیمار می شوید حتماً آزمایش خون بدهید و با نظر پزشک شروع به مصرف مکمل کنید.
آیا پروبیوتیک ها باعث درمان سرماخوردگی یا آنفلوانزا می شوند؟
پروبیوتیک ها جزو مکمل های غذایی هستند که به دلیل دارا بودن میکروارگانیسم های مفید تأثیر مثبتی روی فلور روده ها و دستگاه ایمنی بدن دارند. نتایج بررسی های بالینی نشان می دهند که مصرف مکمل پروبیوتیک مانع از ابتلا به آنفلوانزا و سرماخوردگی نمی شود اما می تواند دوره ی این بیماری ها را 2 روز کاهش دهد. نتایج یک پژوهش آمریکایی نیز نشان می دهد که مصرف روزانه ی پروبیوتیک ها به مدت 6 ماه باعث کاهش چشم گیر تب، آبریزش بینی، شدت و مدت سرفه و نیاز به مصرف آنتی بیوتیک ها می شود. همین کار مانع از بیماری و غیبت از مدرسه ی کودکان 3 تا 5 ساله نیز خواهد شد. البته هنوز محققان در حال بررسی تأثیر مصرف پروبیوتیک ها در خصوص سرماخوردگی و آنفلوانزا هستند.
ادامه دارد...
سادهترین روشها برای خداحافظی با گلودرد
نظرات شما عزیزان:
موضوعات مرتبط: اجتماعیفرهنگیسرگرمیپزشکی
برچسبها: سرما خوردگی، گلو دردویتامین ها